RP-Karmi

Ajankohtaista

Muutostöillä lapsiperheelle pitkäaikainen koti

29.8.2021

Ammattilaisten kanssa unelmien kodin toteuttaminen on helppoa. Rakennuttajalla on homma hanskassa ja sisustussuunnittelijoilta saa realismia omiin haaveisiin.

Hiltulanlahdessa sijaitseva As Oy Sudenmarja on valmistunut muutamia viikkoja sitten, ja asukkaat ovat päässeet muuttamaan kotiinsa. Päätyasunnossa oven avaavat Jenni Jänis, Roope Vartiainen sekä heidän kolme lastaan: Hugo, Totti ja Neelia.

– Muutto meni todella sujuvasti. Olimme hankkineet kaiken tarvittavan jo vanhaan asuntoon ja odottelimme vain uuden valmistumista. Myös lapset sopeutuivat tänne nopeasti, Jänis hymyilee.

Jenni Jänis, Roope Vartiainen sekä heidän kolme lastaan, Neelia, Hugo ja Totti, viihtyvät olohuoneessa lautapelien ääressä.

Lasten kanssa muuttoon oli totuteltu suuntaamalla alueelle ulkoilemaan pitkin vuotta. Lähikoulun pihalla on jo leikitty ja läheisellä laavulla on käyty onkimassa. Samalla on tarkastettu rivitalon rakentumista ja kurkittu tulevan kodin ikkunoista sisälle.

– Jossain vaiheessa lapsilta tuli jo vastalauseita, ettei mentäisi enää tontille, virnistää Vartiainen.

Tavoitteena lisäneliöt lapsiperheelle

Perheen aiempi rivitalokoti alkoi käydä pieneksi, joten muuttaminen tuli koko ajan ajankohtaisemmaksi. Lisäksi Jäniksen ja Vartiaisen haaveena oli, että lapset saisivat aloittaa koulutaipaleensa pienemmässä koulussa.

– Olimme varmoja, että seuraavaksi rakennamme omakotitalon. Rakennussuunnitelmat olivat jo pitkällä, kun tammikuussa 2020 ennakkomarkkinointiin ilmestyi kiinnostava rivitalokohde potentiaaliselta asuinalueelta, Jänis kuvailee. Rivitalo nousisi Hiltulanlahden rauhalliselle alueelle metsän viereen ja siitä olisi järvinäköalat.

Avoin ratkaisu, suuret ikkunat ja reilu huonekorkeus tuovat runsaasti valoa unelmien keittiöön.

Omakotitalosuunnitelmat saivat lentää roskakoriin, sillä rivitaloasumisen huolettomuus, hyvä asuinalue ja uusi lähikoulu painoivat vaakakupissa huomattavasti enemmän. Tärkeää oli myös, että uudesta kodista Hiltulanlahden koululle oli vain 400 metrin matka, jonka varrella ei ollut vaarallisia tienylityksiä.

– Taloon oli tulossa kaksi viiden huoneen asuntoa, joista valitsimme yksitasoisen huoneiston, kertoo Jänis. Aiempi koti oli kahdessa tasossa, joten yhden kerroksen selkeys ja avaruus kiinnostivat enemmän.

Eteisen peilikaapit tuovat lapsiperheelle kaivattua säilytystilaa tyylikkäästi.

Uuden kodin kriteereinä Jäniksellä ja Vartiaisella olivat riittävät neliöt ja säilytystilat sekä hyvä varustelutaso. Myös sijainnilla ja neliöhinnalla oli merkitystä, sillä pariskunta tiesi haluavansa tehdä muutostöitä. Sudenmarjan hintataso miellytti, ja pariskunta arvosti sitä, että samaan pakettiin kuuluivat myös ilmalämpöpumppu ja autokatospaikka.

– On helppoa, kun kaikkea ei tarvitse ostaa erikseen lisäpalveluina, Vartiainen tuumaa.

Visioissa unelmien koti ja arjen luksus

Pikkulapsiarjessa ollaan paljon kotona, joten Jänis ja Vartiainen päättivät panostaa kodissaan arjen luksukseen. Heillä olivat taustalla jo yhden kodin suunnittelu ja pitkälle viedyt omakotitalosuunnitelmat, joten visio asunnosta oli melko selvä.

Kun asunnon ostaa varhain, pääsee vaikuttamaan todella moniin asioihin pohjapiirustuksesta lähtien. Asunnon suurimmat muutostyöt tehtiin saunaan ja kylpyhuoneeseen. Lasiseinän takana on nyt moderni ja valoisa, L-muotoinen saunatila, jonka kruunaa persoonallinen kiuas. Saunatilan ikkunasta näkyvät viehättävät järvimaisemat.

Kylpyhuoneeseen valittiin muutostöinä seesteiset suuret harmaat laatat, ja huoneen toinen ikkunoista siirrettiin saunan puolelle.

– Alun perin ikkuna oli kadulle päin. Koska olimme ajoissa liikenteessä, jopa ikkunan sijainnin muuttaminen onnistui. Siihen vaikuttaa myös se, että talon rakennuttaja RP-Karmi tekee itse elementit, Jänis ja Vartiainen kertovat iloisesti yllättyneinä.

Unelmien kylpyhuoneeseen kuuluivat myös suuret seesteisen harmaat laatat, kylpyamme ja spa-tunnelma. Kohteeseen oli alun perin suunniteltu tavallista laattaa, joten 60 x 60 -kokoisen laatan myötä viemäröintiä ja kaatoja piti muuttaa. Tavallisen lattiakaivon sijaan kylpyhuoneesta löytyy seinänvieruskaivo.

– Siinä kohtaa meille suositeltiin 15 x 15 -laattaa, josta valitsimme mieleisemme vähän vastahakoisesti. Haaveena kuitenkin oli suurlaattojen tuoma tunnelma. Lopulta homma onnistui isoilla laatoilla, ja kylpyhuone näyttää täydelliseltä, iloitsee Jänis.

Tyylikäs kylpyhuone rakentuu suurista 60 x 60 -laatoista.

Spa-tunnelmaa arkeen luotiin panostamalla kylpyhuoneeseen. Kylpyammeessa ja upeassa
L-mallisessa saunassa kelpaa nauttia elämästä.

Myös keittiö pyöräytettiin uuteen uskoon. Nyt saarekkeesta löytyvät allas ja astianpesukone ja seinustalta puolestaan liesi sekä integroidut uuni ja mikro. Samalla keittiöiden kaapistot suunniteltiin uudelleen vastaamaan perheen tarpeita.

– Ei tarvinnut kuin ilmoittaa, niin arkkitehdit piirsivät putket ja sähköt uudelleen, Vartiainen sanoo.

Keittiö suunniteltiin uusiksi vastaamaan perheen tarpeita.

Keittiön saarekkeesta löytyvät allas ja astianpesukone ja seinustalta liesi ja integroitu uuni.

Kaikkien muutostöiden ei tarvitse olla suuria. Olohuoneen televisio tulisi seinälle, joten rakentajat levyttivät seinän jo valmiiksi siten, että TV:n johdot kulkisivat siististi seinän sisällä. Muita pienempiä muutoksia olivat muun muassa takaterassin lasittaminen sekä kaiteen rakentaminen jyrkästi laskeutuvan pihan reunalle.

Olohuone ja keittiö toimivat sulavasti yhdessä.

– On ollut huikeaa, että rakennuttajan puolesta on tullut myös suoraan ehdotuksia. Esimerkiksi toiseen pienemmistä makuuhuoneista laitettiin heidän ehdotuksestaan ja kustantamanaan myös yläkaapit, koska muuten ilmastointiputki olisi jäänyt rumasti näkösälle, kiittelee Vartiainen.

Yläkaapit piilottavat sujuvasti taakseen ilmanvaihtoputken.

Yhteistyössä syntyi pitkäaikainen koti

Erityisen kiitollisia Jänis ja Vartiainen ovat olleet voidessaan jättää rakennusvastuun ammattilaisille. Omakotitaloa rakentaessa olisi joutunut vastaamaan itse kaikesta, rivitalokohteessa vastuu on rakennusliikkeellä.

– Tehtävämme oli valvoa muutostöitä sen verran kuin katsomme tarpeelliseksi. Olemme käyneet avoimissa näytöissä, katsoneet miten työt etenevät ja muistutelleet tarpeen tullen asioista, kertoo Vartiainen.

Suuremmilta kommelluksilta vältyttiin, mutta vessassa viemäriputki lipsahti muutaman sentin verran väärään paikkaan. Jänis virnistää, että se oli heille onnenpotku.

– Haaveilimme seinä-WC-istuimesta, mutta siinä päätimme kuitenkin säästää. Kun putki meni väärään paikkaan, RP-Karmi tarjosi vastineeksi seinä-WC-istuinta maksutta korvaukseksi virheestä. Sehän sopi oikein mainiosti, nauraa Jänis.

Perhe sai haaveilemansa seinä-WC:n onnekkaan lipsahduksen ansiosta.

Vartiainen ja Jänis olivat myös positiivisesti yllättyneitä sisustussuunnittelijoiden näkemyksistä. Heille tuli yllätyksenä, että suunnittelijoiden kanssa asioita pystyi käymään läpi useampaan otteeseen ja miten heiltä tuli mukavasti vastaehdotuksia.

– Suunnittelija otti erityisen hyvin huomioon asunnon kokonaisuuden, uskalsi kyseenalaistaa asioita sekä ehdottaa visioomme ja tyyliimme sopivia ratkaisuja, Jänis kertoo. Kaiken ei tarvinnut olla valmista yhdellä istumalla.

Tehosteseinien avulla luodaan jokaiseen huoneeseen oma tunnelmansa.

– On hienoa, että RP-Karmi on joustanut, kysellyt ja varmistellut meiltä suunnitelmia pitkin projektia. Omat suunnitelmamme muuttuivat pari­ kolme kertaa. Vastuuhenkilöt sai aina kiinni, ja heillä riitti näkemyksiä siitä, mitkä ratkaisut ovat vain kauniita, mitkä ovat järkeviä ja mitkä ovat sekä järkeviä että kauniita, sanoo Vartiainen.

Lapsikolmikosta jokainen sai oman makuuhuoneen. Lapset saivat itse päättää ja valita omaan huoneeseensa mieluisan seinän värin.

Neelian huoneen seinät saivat satumaisen vaaleanpunaisen pinnan.

Jäniksen mukaan suunnittelu oli ihanaa vastapainoa ja omaa aikaa lapsiperhearjen ympärillä. Hän kuitenkin korostaa, että rakennusliikkeen suunnittelemat vaihtoehdot kodinkoneiksi ja materiaaleiksi olivat todella hyviä. Suunnittelun eteen ei siis tarvitse nähdä vaivaa, jos ei halua tai jaksa.

Vanhempien makuuhuoneen värimaailmaksi valikoitui seesteinen harmaa.

– Me toteutimme tässä haaveen kodista, jossa toivottavasti voimme asua pitkään. Lapset saavat käydä samassa paikassa koko koulutaipaleensa. Samalla asumisessa on arjen luksusta, kun jokainen yksityiskohta on mietitty huolella, summaa Jänis.

Muutostöiden vaiheet

Mitä varhaisemmassa vaiheessa rakennusprojektiin tulee mukaan, sitä enemmän asukkaalla on vaikutusmahdollisuuksia uuden kotinsa rakenteisiin, sisustukseen sekä kiintokalusteisiin. Jarkko Mattila RP-Karmilta kertoo, mitä tapahtuu missäkin vaiheessa.

Ennen kaupantekoa:

  1. Rakennuttaja suunnittelee kohteen ja tekee kaikkien tavarantoimittajien kanssa hankintasopimukset. Sopimukseen kuuluvat laadukkaat kattomateriaalit, sisustusmateriaalit, laatat, kodinkoneet sekä keittiön ja kodinhoitohuoneen kiintokalusteet.
  2. Kodinkoneista on asukkaille valittu laadukkaat peruskoneet. Jos asukas haluaa päivittää koneensa esimerkiksi rosteriksi tai hankkia pesutornin, on rakennuttaja neuvotellut valmiiksi optiohinnat vaihtoehtoisille koneille.

Kaupanteon jälkeen:

  1. Rakennuttaja ja asukas käyvät läpi mahdollisten muutostöiden ja sisustusvalintojen aikataulut.
  2. Ensimmäisenä käydään läpi rakenteelliset muutokset. Jos asukas haluaa tehdä muutoksia väliseiniin, valita kylpyhuoneeseen suurta laattaa tai esimerkiksi asentaa takan tai ulkoporeammeen, ne pitäisi tuoda esille varhaisessa vaiheessa, jolloin rakenteisiin voidaan vielä vaikuttaa.
  3. Rakenteellisten toiveiden jälkeen asukas siirtyy kiintokalustesuunnittelijan pakeille suunnittelemaan keittiön ja kodinhoitohuoneen kiintokalusteet. Asukas saa tarjouksen suoraan kalustesuunnittelijalta, mikäli hän haluaa tehdä valintoja perusvalikoiman ulkopuolelta.
  4. Sisustussuunnittelijan kanssa käydään läpi sisustukselliset asiat, kuten minkä väriset lattiat ja seinät halutaan, millaiset laatat valitaan tai tuleeko kotiin tapettia tai tehosteseinää. Perusvalikoiman materiaalit kuuluvat hintaan. Valikoiman ulkopuolisista valinnoista rakennuttaja tekee asukkaalle tarjouksen.
  5. Lopuksi tehdään vielä valinnat kodinkoneista. Valkoista vai rosteria? Integroituina vai ei?

Teksti Oodia/Heta Jyrälä
Kuvat Oodia/Mirka Happonen