RP-Karmi

Ajankohtaista

Omannäköinen koti ilman remonttihuolia

1.4.2021

Kerttu Lassilalle ja Riku Vedenpäälle huoleton uudiskohde oli selvä vaihtoehto ensimmäiseksi omaksi kodiksi.

Kun uudiskohteen varaa tarpeeksi aikaisin, sen pohja- ja sisustusratkaisuihin pääsee vaikuttamaan ja kodista saa kerralla helposti omannäköisen. Tämä vaikutti myös Kerttu Lassilan ja Riku Vedenpään ostopäätökseen.

– Asunnon pohjaratkaisu ja sijainti puhuivat puolestaan. Meistä tuntui heti, että tämä on suunniteltu elämistä varten, Lassila ja Vedenpää kertovat.

Keittiön muokkaaminen vanhasta asunnosta tutun malliseksi oli Kerttu Lassilan ja Riku Vedenpään kodin suurimpia muutostöitä.

Pitkään vuokralla asuneelle pariskunnalle oli itsestään selvää, että oma koti hankittaisiin jossain vaiheessa. Sekä Lassila että Vedenpää tunnustautuvat pohdiskelijoiksi, mutta kun asiat sitten nytkähtivät liikkeelle, asunto oli valittu ja kaupat tehty kolmessa kuukaudessa.

– Olin jo pidempään pitänyt Kuopion asuntomarkkinoita silmällä, joten tiesin missä mennään. Esittelin jouluna Kertulle muutaman realistisen kohteen, tammikuussa kävimme katsomassa sopivan rivitalon tonttia ja teimme alustavan varauksen tästä asunnosta, Vedenpää taustoittaa prosessia.

Lassila täydentää, että rakennusliikkeenä toimineen RP-Karmin kanssa oli helppo asioida, yritys vaikutti alusta alkaen luotettavalta ja keskusteluyhteys säilyi koko prosessin ajan. He arvostavat myös rakennusliikkeen luottoa ostajaa kohtaan, sillä Lassila ja Vedenpää saivat tehtyä alustavan varauksen, vaikka lainalupaus oli vielä hankkimatta. Laina neuvoteltiin, ja Saaristokaupunkiin rakentuvasta tehoneliöstä tehtiin kaupat maaliskuussa.

– Asunto täytti kaikki kriteerimme. Täältä pääsee suoraan metsään, mutta myös nopeasti kaupunkiin. Halusimme myös oman terassin tai parvekkeen, ja saimmekin molemmat, hymyilee Lassila.

Olohuoneen isoista ikkunoista aukeaa näkymä Keilankannan kanavalle ja upeaan puustoon.

Kauppojen jälkeen pariskunta sai päättää keittiön ja kylpyhuoneen kiintokalusteista sekä muista materiaaliratkaisuista. Rakennuttajalla oli yhteistyökumppaneiden kautta laadukas perusvalikoima, josta asukkaat pääsivät valitsemaan mieluisat värit, materiaalit ja kodinkoneet. Lassilan ja Vedenpään asunnon suurin muutostyö oli keittiön muokkaaminen aiemmasta asunnosta tutun ja hyväksi todetun malliseksi.

– Saimme käyttöömme RP-Karmin puolesta sisustussuunnittelijan, jonka kanssa oli kätevä käydä läpi realistiset toteutukset, Lassila kiittää. Esimerkiksi esillä olleista laattavaihtoehdoista ei löytynyt mieluista vaihtoehtoa, mutta suunnittelija osasi ehdottaa tarjolla olleen valikoiman ulkopuolelta laattoja, jotka olivat heti sopivia pariskunnan makuun ja tarpeeseen.

– Emme olisi osanneet ajatella tällaista itse, joten suunnittelijasta oli suuri apu, Lassila kertoo.

Keittiöön valikoituivat luonnonläheiset sävyt, sillä ne luovat pehmeän ja rauhoittavan ilmeen koko kotiin.

 

Asukkaat saivat päättää kauppojen jälkeen kylpyhuoneen kiintokalusteiden väreistä, materiaaleista ja kodinkoneista.

Kaupoista muuttoon oli yli puoli vuotta aikaa, jonka aikana pariskunta kävi pari kertaa työmaalla katsomassa projektin etenemistä. Lisäksi ennen muuttoa asukkaille järjestettiin ennakkotarkastus. Vedenpää kertoo, että rakennuttajan takuu ei suinkaan lopu siihen, vaan huomioita voi kertoa tarkastuksen jälkeenkin.

– Uudessakin asunnossa saattaa välillä ilmetä joitain vikoja. Onneksi RP-Karmiin on helppo ottaa yhteyttä ja sieltä tullaan nopeasti tarkastamaan, onko kaikki kunnossa, Vedenpää kertoo.

Laattavalinnoissa hyödynnettiin RP-Karmin sisustussuunnittelijaa, joka osasi ehdottaa perusvalikoiman ulkopuolelta juuri Lassilan ja Vedenpään toiveiden mukaisia laattoja.

Ensiasunnon ostajille uudiskohteen ostaminen oli helppoa ja näppärää. Projektissa oli koko ajan mukana ammattilaisia auttamassa, joten yksin asioista ei tarvinnut huolehtia.

– Katsoimme myös muita rakenteilla olevia ja uudehkoja kohteita. Lopulta lähes saman hintaisen, mutta täysin uuden ja itselle suunnitellun kohteen edut puhuivat puolestaan. Voimme asua tässä vuosikausia ilman pintaremontteja tai huolta suuremmista remonteista, pariskunta kertoo.

Vaikka asunto jo itsessään täytti pariskunnan toiveet, se myös ylitti ne. Vedenpään mukaan verrokkiasunnoissa esimerkiksi ilmalämpöpumppu tai parvekelasitus olivat lisäpalveluita, kun taas heidän asunnossaan ne sisältyivät hintaan.

– Lisäksi asunnon kaksikerroksisuus on plussaa. Koirastamme Stellasta on ihanaa juosta portaita ylös alas! Portaisiin asennettiin onneksi automaattisesti huopamatto, joten kynsistä ei kuulu jatkuvaa rapinaa, nauraa Lassila.

Kaksikerroksinen koti oli asukkaiden haave, joka toteutui nykyisen kodin löydyttyä. Portaisiin asennettu huopamatto helpottaa myös Stella-koiran kulkemista kerroksesta toiseen.

Luontoa rakastava kolmikko on siis tyytyväinen. Ikkunasta näkyy puita ja Keilankannan kanava, parvekkeelle pääsee vilvoittelemaan suoraan saunasta ja lähistön metsät ovat ulkoilusta pitävän perheen mieleen.

Teksti: Oodia / Heta Jyrälä
Kuvat: Roosa Palokangas